Το αρχαίο όνομα της Αλοννήσου ήταν ΙΚΟΣ
Το αρχαίο όνομα της Αλοννήσου ήταν ΙΚΟΣ
Το αρχαίο αυτό όνομα προέρχεται από το όνομα του αρχηγού των Πρωτοελλήνων που κατοίκησαν στο νησί. Αργότερα ονομάστηκε Αχιλλειαδρόμια ενώ γύρω στο 16ο αιώνα αναφέρεται ως Λιαδρόμια ή Χιλιαδρόμια.
Τη σημερινή της ονομασία την πήρε γύρω στο 1831.
Η ΙΚΟΣ λοιπόν αναφέρεται στην αρχαιότητα ως μία από τις γνωστές περιοχές παραγωγής κρασιού. Το κρασί σύμφωνα με θραύσματα χειρολαβών τα οποία έφεραν την σφραγίδα ΙΚΙΟΝ έχουν βρεθεί στο Κερτς της Κριμαϊκής χερσονήσου στο Εληζαβέτοφσκο κοντά στη ρωσική πόλη Ροστόφ, στην αθηναϊκή αγορά, στον Κεραμεικό στην Πέλλα, αλλά και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Φαίνεται λοιπόν ότι το προϊόν που παραγόταν στο νησί, ήταν εξαιρετικό γι’ αυτό και γνώρισε και τόσο μεγάλη άνθιση. Η ιστορία όμως της Αλοννήσου επεκτείνεται και πιο βαθιά και φτάνει μέχρι τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (100.000-35.000π.Χ.). Το μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα κυρίως εργαλεία, που έχουν βρεθεί στο Κοκκινόκαστρο και αποτελούν τα αρχαιότερα ευρήματα ζωής στο Αιγαίο. Κρανίο που βρέθηκε στη σπηλιά του Κύκλωπα στο νησί Γιούρα, επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι προγεννέστερο του κρανίου που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων.
Μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο όμως κρύβει και ο βυθός της Αλοννήσου. Πάνω από 400 ναυάγια υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον πυθμένα της. Εξαιτίας της σημαντικής της θέσης στο Αιγαίο αποτελούσε ναυτικό σταυροδρόμι, γι΄αυτό συχνά τα πλοία λόγω ισχυρών ανέμων, προσέκρουαν σε υφάλους και βυθίζονταν. Δύο από αυτά, ένα στη νήσο Περιστέρα (5ος αιώνας π.Χ.) και το δεύτερο στην Φαγγρού της Κυρα-Παναγιάς ανασκάπτονται από την εφορία εναλλίων αρχαιοτήτων.
Η ιστορία της συνεχίζεται στην κλασική και ελληνιστική εποχή, και με μία διαχρονική ανθρώπινη παρουσία τα ρωμαϊκά και μεσαιωνικά χρόνια φτάνει μέχρι σήμερα, τη σύγχρονη περίοδο.
Για όλα αυτά και άλλα πολλά, αξίζει να την επισκεπτείτε!